10 Ερωτήσεις στον Βαγγέλη από την Αρωγαία

10 Ερωτήσεις στον Βαγγέλη από την Αρωγαία

Αυτόν τον μήνα γνωρίζουμε τον Βαγγέλη από την Αρωγαία, που αγαπά τα βότανα, αλλά παρόλο που εκείνος και η ομάδα του δεν είχαν σχέση με την καλλιέργεια της γης, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία σειρά με εξαιρετικά προϊόντα…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Η Αρωγαία γεννήθηκε ως ιδέα το 2009 αρχικά με μελέτη και έρευνα, καθώς τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου δεν είχαμε σχέση με την καλλιέργεια της γης, και το 2011 έγινε η έναρξη της επιχείρησης. Η Αναστασία με σπουδές στα οικονομικά κα εγώ στη μηχανολογία καταφέραμε από το μηδέν να καλλιεργήσουμε και να δημιουργήσουμε τα προϊόντα Αρωγαία, παρακάμπτοντας όλες τις δυσκολίες.
Για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό, ακόμα δεν έχουμε απάντηση να δώσουμε σε όσους μας ρωτάνε… Κίνητρο δεν ήταν η οικονομική κρίση ή κάποια οικονομική ανάγκη, γιατί εργαζόμασταν και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρο είναι πως ως μοναχοπαίδι, ακολουθούσα τους γονείς μου από μικρός στο μάζεμα της ρίγανης στο χωριό κάθε καλοκαίρι και έτσι γνώριζα το φυτό, πως το κόβουνε, πως το αποξηραίνουν φυσικά και πως το τρίβουν παραδοσιακά για άριστο αποτέλεσμα.  Η σοβαρή και επαγγελματική αντιμετώπιση καθώς και η αφοσίωσή μας σε αυτά που κάνουμε, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εταιρείας και την προσθήκη σε αυτή ενός ακόμα ανθρώπου, του Αλέξανδρου, που ως μηχανολόγος και αυτός και έχοντας δουλέψει μαζί για αρκετά χρόνια, έχουμε εκτός από φιλική σχέση και άριστη επαγγελματική συνεργασία!

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Αρωγαία λοιπόν είναι λέξη σύνθετη – δικής μας έμπνευσης – από το Αρωματική Γαία. Απλό και ταυτόχρονα τόσο δυνατό και περιεκτικό, όσο και τα προϊόντα μας.  Δημιουργήσαμε τα προϊόντα μας, ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την ίδια ακριβώς ποιότητα με αυτή που τρώμε και οι ίδιοι. Δεν δίνουμε στον κόσμο κάτι διαφορετικό από αυτό που βάζουμε στο τραπέζι μας και τρώμε με τα παιδιά μας.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες; 

Ξεκινήσαμε όπως οι περισσότεροι στην Ελλάδα…με άγνοια κινδύνου και ελάχιστη έως καθόλου επίσημη ενημέρωση και υποστήριξη – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η αρχή έγινε από την καλλιέργεια. Ο Δημήτρης Μαχαιρίδης από το κτήμα Βίωμα, ένας νέος άνθρωπος με μεράκι και επαγγελματισμό, μας βοήθησε να εγκαταστήσουμε σωστά και μας προμήθευσε με ποιοτικό πιστοποιημένο φυτικό υλικό. Στη συνέχεια μαθαίνοντας διαρκώς και αντιλαμβανόμενοι τι ζητάει η αγορά καλλιεργήσαμε νέα είδη, δημιουργήσαμε και εξοπλίσαμε το εργαστήριο τυποποίησης και φυσικά προσεγγίσαμε τις αγορές του εξωτερικού και της Ελλάδας.

arogea

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τα προϊόντα μας δεν είναι καινοτόμα. Είναι απλά, αγνά και παραδοσιακά. Αυτό που τα κάνει διαφορετικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το ζήτημα. Προσέχουμε αφενός την ποιότητα του αρωματικού φυτού, αφετέρου όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας… Μας ενδιαφέρει το τρίψιμό του, η διαχείρισή του μέχρι την πώληση και φυσικά η συσκευασία.
Πιστέψαμε από την αρχή σε μια καλή συσκευασία, γιατί όσο καλό κι αν είναι το προϊόν, αν δεν αποθηκευτεί σωστά, σύντομα θα χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Έτσι διαλέξαμε αρχικά τις γυάλινες συσκευασίες στα γνωστά ορθογώνια βάζα μας και στη συνέχεια προσθέσαμε στη γκάμα μας τα εύκαμπτα σακουλάκια με zip σφράγιση, για να παραμένουν αναλλοίωτα τα κορυφαία χαρακτηριστικά των προϊόντων μας.
Η καλαισθησία είναι ένας ακόμα σημαντικός τομέας για εμάς. Θέλουμε, όταν αγοράζονται τα προϊόντα μας, να μην κρύβονται σε κάποιο ντουλάπι με τα άλλα μπαχαρικά, αλλά να βρίσκονται πάνω στον πάγκο της κουζίνας ως ενεργά κομμάτια της διαδικασίας! Είναι μεγάλη μας χαρά, όταν οι πελάτες μας λένε πως τα έχουν και ως διακοσμητικά στην κουζίνα τους.

Πες μας για τις πρώτες ύλες… 

Οι πρώτες ύλες είναι αρωματικά φυτά ενδημικά, τα οποία αγοράζονται από πιστοποιημένο βιολογικό φυτώριο και καλλιεργούνται βιολογικά με μεγάλη φροντίδα. Ο Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ μας ελέγχει και πιστοποιεί. Η συγκομιδή γίνεται παραδοσιακά, χειρωνακτικά και η αποξήρανση εντελώς φυσικά σε καθαρό χώρο με σκιά. Το τρίψιμο γίνεται με ένα μηχάνημα που αναπτύξαμε οι ίδιοι, καθώς αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά δεν μας ενθουσίασαν με το αποτέλεσμα τους. Με πολύμηνες προσπάθειες, σχεδιασμό και δοκιμές καταφέραμε να κατασκευάσουμε ένα τριβείο που παράγει το τελικό προϊόν με τον ίδιο τρόπο που γίνεται χειρωνακτικά!  Αυτός ήταν και ο στόχος εξαρχής.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Πιστεύουμε πως θα αδικούσαμε τα προϊόντα μας, αν ξεχωρίζαμε κάποια. Παρόλα αυτά, όχι σε ποιοτικό, αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο, λέμε πρώτα για τη ρίγανή μας. Είναι η «βασίλισσά» μας…

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές, γευστικές προτάσεις κ.α.)

Θα επιμείνουμε στην κλασική τους χρήση στην μαγειρική, αλλά θα προτείνουμε να αλλάξουμε λίγο τα συνηθισμένα. Θυμάρι και δεντρολίβανο στα ψάρια, ρίγανη ρόφημα για το κρύωμα, λίγο φασκόμηλο όταν ζεσταίνουμε το φαγητό που βγάζουμε από το ψυγείο, ρίγανη και δάφνη σε λάδι για το ψήσιμο των κρεατικών! 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;Η αλήθεια είναι πως πάντα κάνουν τη διαφορά, αλλά τώρα οι ευκαιρίες είναι πιο λίγες και η κατάσταση πιο δύσκολη. Για να επιβιώσουμε θα πρέπει να στραφούμε στο εξωτερικό, γιατί κάθε κίνηση εξωστρέφειας θα προσφέρει στην χώρα μας. Τα προϊόντα της χώρας μας έχουν τη μαγεία της Ελλάδας και τον αέρα της Μεσογείου…
arogaia

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;

Την ελλιπή χρηματοδότηση, που ανεβάζει το κόστος. Την έλλειψη βοήθειας από το κράτος. Την άρνηση μιας ολόκληρης σχεδόν χώρας στο επιχειρείν. Το αυξημένο κόστος (μεταφορικά, Α’ ύλες, συσκευασία) σημαίνει μειωμένη ανταγωνιστικότητα στις αγορές του εξωτερικού…

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Πιστεύουμε πως κάθε δράση που προσφέρει κοινωνικό έργο είναι ανεκτίμητης αξίας. Η Wise Greece εξαρχής μας φάνηκε πιο ανθρώπινη, άμεση και προσιτή. Με απλό τρόπο βοηθά και αυτό είναι που μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε και εμείς μέλη της προσπάθειας αυτής.