Πως ξεκίνησαν όλα;




Στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ο αγροτικός χώρος μέσω των νέων κυρίως γεωργικών επιχειρηματιών έρχεται να δώσει παράδειγμα με συνεργατικό μοντέλο εξωστρέφειας. 


Μία ακόμα «Συνέργεια» λοιπόν, μέσα στο 2012 και μάλιστα στη δύση του, λαμβάνει «σάρκα και οστά» στην έκθεση FOODTEX (Ζάππειο, 14-16 Δεκεμβρίου). H “Εθνική Ομάδα Παραγωγών Βιολογικών Καλλιεργητών Αρωματικών Φυτών» , όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, συμμετέχει με κοινό περίπτερο και προωθητικό έντυπο σε αυτήν την έκθεση που είναι ανοικτή στο κοινό, με στόχο να κάνει «αναγνωριστικό παιχνίδι» στην Αθηναϊκή αγορά και να κάνει ευρύτερα γνωστή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προώθησης των συγκεκριμένων προϊόντων της ελληνικής γης… Μία ενέργεια με εμπνευστή τον πρωτοπόρο γεωπόνο (και ορειβάτη-αναζητητή βοτάνων του όρους Βόρρας) Δημήτρη Μαχαιρίδη, ιδιοκτήτη της παραγωγικής φυτωριακής μονάδας βιολογικών αρωματικών «Κτήμα Βίωμα» (www.bioma.gr) , έφερε κοντά 11 (καταρχήν) παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Διακρίναμε μεταξύ άλλων προϊόντα ρίγανης, μέντας, φασκόμηλου, μελισσόχορτου, δενδρολίβανου, θυμαριού, λουΐζας και πλείστων άλλων της πατρίδας μας καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια με τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους.


Εξαιρετικά ευπροσήγοροι, με πάθος για το αντικείμενό τους, δείχνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, άφησαν τη ζωή της πόλης και μεγάλους μισθούς , για να ασχοληθούν με τη γη τους και να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες.



Η πρώτη αυτή συντροφιά, αποτελείται από τους Μπαλτάκη Ευριπίδη (Χρύσα Πέλλας), Στεφόπουλο Θεόδωρο (Εράτυρα Κοζάνης), Χατζηανδρέου Νίκο (Σαγκρι Νάξου), Μπίκο Ανδρέα (Μαυρούδα Θεσσαλονίκης), Χουβεράκη Νεκτάριο (Ρούσσα Εκκλησίας Σητείας), Αθανάσιο Παπαπέτρο (Δεσκάτη Γρεβενών), Μενέκο Γιάννη (Νέα Γωνιά Χαλκιδικής), Μαρία Ζαφειρίου (Μεταξοχώρι Αγυάς Λάρισας), Ντισλή Γιώργο ( Μελισσοχώρι Λάρισας), Παπανικολάου Ηλία (Άγιο Αθανάσιο Κηρήνθου Ευβοίας), Βλαχαϊτη Βαγγέλη (Αττική). 



Δήλωση του εμπνευστή της κίνησης Δημήτρη Μαχαιρίδη:

«Για μένα η προσπάθεια αυτή για συνεργασία είναι στόχος από τότε που άρχιζα να ασχολούμαι με το πολλαπλασιαστικό υλικό και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Είμαι αποφασισμένος να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε σε βάθος χρόνου η παρέα αυτή θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Έχοντας εικόνα των προβλημάτων και των αδιεξόδων των παραγωγών γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, θεωρώ ότι η συνεργασία η οποία έχει ως βάση την ποιότητα και την ταυτότητα μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά».